Mostantól fizetni kell a napfelkeltéért is

Maui Haleakala
Vágólapra másolva!
Ki korán kel, aranyat lel? Épp ellenkezőleg. Ki korán kel, hogy a világ egyik legszebb napfelkeltéjében gyönyörködhessen, az fizetni fog. Na, nem sokat, kábé 430 forintnak megfelelő összeget. Szóval vizitdíjat szednek a nap házában, vagyis a Mauin lévő Haleakala kráterénél.
Vágólapra másolva!

Naponta ezer turista zarándokol el a 3055 méter magas Haleakala vulkánhoz, amelynek krátere olyan hatalmas, hogy Mark Twain azt mondta róla,

A kaldera 860 méter mély, kerülete 12 kilométer. Hajnalban pedig, ha fenn állunk a hegy peremén, a nap mintha az óriási mélyedésből emelkedne ki.

Forrás: Flickr/celebrityabc

Alkut kötöttek a nappal

A hawaiiaknak természetesen van erről egy történetük. Hina istennő gyökerekből font ruhái sehogy sem akartak megszáradni, és ez nagyon bosszantotta az istennőt. Maui, a fia úgy döntött, hogy segít a bajon, méghozzá úgy, hogy a lasszójával elkapja a napot, és ráveszi, hogy többet időzzön az ő kedves szigetükön.

Forrás: AFP/Frans Lanting

Így is történt. Maui elfogta a napot, és ultimátumot adott neki: csak akkor kapja vissza a szabadságát, ha megígéri, hogy többet süt a sziget lakóira.

A nap belement az alkuba, ezért azóta minden hajnalban a kráterből bújik elő,

és hosszan időzik Hawaii felett. Hát így lett a Haleakala vulkán a nap háza.

Forrás:AFP/Frans Lanting

A látvány tényleg gyönyörű, nem csoda, hogy rengetegen szeretnének részesülni belőle. Csakhogy a tolongás komoly rizikóval jár, véli a Haleakala Nemzeti Park vezetősége, ezért szeretnék bevezetni a másfél dolláros belépődíjat, sőt az előzetes regisztrációt is.